Ketoosin ja ketoasidoosin ero?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Moni sekoittaa ketoosin ja ketoasidoosin. Toinen näistä on elimistön luonnollinen aineenvaihdunnan tila ja toinen on ykköstyypin diabeetikoille hengenvaarallinen komplikaatio.

Ketoosi on lääketieteen mukaan täysin normaali aineenvaihdunnan tila. Se on elimistön reaktio tilanteeseen, jossa hiilihydraattien saanti ravinnosta on erittäin vähäistä. Normaalissa länsimaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit ovat elimistömme ensisijainen energianlähde. Emme kykene varastoimaan hiilihydraatteja vastaavalla tavalla kuin esim. rasvaa.

Elimistö varastoi syötyä hiilihydraattia glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin, joista se on purettavissa energiantuotantoa varten. Lihaksissa olevaa glykogeenia ei voida mainittavasti palauttaa glukoosiksi verenkiertoon vaan glykogeeni käytetään lihasten omaan energiantuotantoon. Lihaskudoksessa olevat varastot tyhjenevät lihasten kulutuksen mukaan.

Ilman lisätäydennystä maksan glykogeenivarastot tyhjenevät noin 12–24 tunnin kuluessa, minkä jälkeen elimistön on käytettävä korvaavia energianlähteitä pakollisiin glukoosin tarpeisiin. Tässä vaiheessa ketoaineiden tuotanto useimmiten lisääntyy ja johtaa ketoosiin parin vuorokauden kuluessa.

Paasto tai ketogeeninen ruokavalio johtaa siis ketoositilaan, joka on elimistön luonnollinen rasvanpolttotila. Ketoosissa elimistö siirtyy käyttämään pääasiallisena energianlähteenään hiilihydraattien sijasta rasvaa.

Ketoosi on elimistön täysin luontainen tila, eikä sitä ole syytä sekoittaa diabeetikolle mahdolliseen, vaaralliseen ketoasidoosiin.

Ketoasidoosi, eli happimyrkytys on ketoaineiden liikamäärästä veressä johtuva kehon happamoituminen. Kyseessä on harvinainen ja vaarallinen elimistön poikkeustila, joka koskettaa pääosin ykköstyypin diabeetikoita.

Haiman tuottama insuliini säätelee ketoaineiden tuotantoa, mutta jos haima on vaurioitunut esimerkiksi ykköstyypin diabeteksen vuoksi eikä kykene tuottamaan insuliinia, voi seurauksena olla ketoasidoosi.

Tyypin I diabetekseen sairastuvilla lähes kolmanneksella on ketoasidoosi sairauden toteamishetkellä (lapsilla tyypin II diabetekseen sairastuvilla noin joka kymmenellä), mutta insuliinihoidon alettua tilanne normalisoituu. Myös huonossa hoitotasapainossa oleville diabeetikoille voi kehittyä ketoasidoosi.

Ketoasidoosi hoidetaan sairaalahoidossa. Potilaalle voidaan antaa nestehoitoa, ja ketoasidoosi korjautuu yleensä insuliinilla.

Aloita ketogeeninen ruokavalio oikeaoppisesti onnistuen ja liity mukaan Keto Kickstart -verkkovalmennukseen. Valmennus on nyt tutustumistarjouksessa täällä!

Sinua saattaisi myös kiinnostaa nämä

Aloita ketogeeninen ruokavalio jo tänään!