Yleisiä myyttejä diabeteksestä

Diabetes on hyvin yleinen aineenvaihduntasairaus, jossa verensokeriarvot ovat jatkuvasti koholla. Sairaus jaetaan kahteen eri päätyyppiin: Tyypin 1 eli nuoruustyypin ja Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekseen. Näiden väliin mahtuu monta erilaista diabeteksen välimuotoa. Nykykäsityksen mukaan diabetes on joukko erilaisia sairauksia.

Diabetesta sairastaa arviolta jopa yli 500 000 suomalaista, joista iso osa tietämättään. Tyypin 2 diabetes on yksi merkittävimpiä kansantautejamme ja maailmanlaajuisesti yksi nopeimmin lisääntyvistä sairauksista.

Ennusteen mukaan sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana. Erityisesti tyypin 2 diabetes on yleistymässä ja kehittymässä yhä nuorempien taudiksi. Länsimaissa passiivinen elämäntyyli ja huono, epäterveellinen ruokavalio ovat isoja tekijöitä diabeteksen syntymiseen.

Seuraavaksi kumotaan yleisiä väärinkäsityksiä diabeteksesta.

 

Insuliini- tai pillerilääkkeet ovat väistämätön osa diabeteksen hoitoa

Monet uskovat, että he joutuvat syömään lääkkeitä loppuelämänsä kun heillä todetaan diabetes. Tämä riippuu täysin diabeteksen tyypistä. Aikuisilla yleisimmät diabeteksen muodot ovat Tyypin 1 ja Tyypin 2 diabetes.

Tyypin 1 diabeteksessä elimistö ei pysty tuottamaan insuliinia, jolloin lääkkeiden ottaminen, erityisesti insuliinipistosten, on välttämätöntä hengenvaarallisten ongelmien välttämiseksi.

Kuitenkin lähes 95% diabetesta sairastavista aikuisista ovat Tyypin 2 diabeetikkoja. Tyypin 2 diabeteksen yhteydessä elimistö pystyy yleensä tuottamaan insuliinia, joten Tyypin 1 diabeteksen hoitoon välttämättömät insuliinipistokset eivät aina ole tarpeellisia.

Jos henkilöllä on todettu Tyypin 2 diabetes, niin lääkehoito voidaan jopa täysin välttää, jos elintavoilla ja ruokavalion avulla saadaan kehon oma insuliinituotanto toimimaan tehokkaasti.

 

Diabetes on krooninen ja peruuttamaton sairaus

Tällä hetkellä ei ole todistettua parannuskeinoa diabetekseen. Nykytieteen valossa tiedämme tosin, että diabetestä voidaan hallita terveillä ruokailutottumuksilla, jopa siihen pisteeseen asti, että lääkehoitoa ei enää tarvita.

Tässä on tärkeää huomioida, että vaikka ihminen voi saavuttaa hallinnan diabeteksestä (ns. Peruuttaa sen) niin tämä hallinta voidaan menettää, jos henkilö ei pysy terveellisen ruokavalion ja hyvien elintapojen parissa.

 

Laihat ihmiset eivät saa diabetestä

Vaikka suurin osa diabetes diagnoosin saaneista ovat ylipainoisia tai lihavia, niin normaalipainoiset tai laihat henkilöt voivat ihan yhtä lailla sairastua diabetekseen.

Naiset, joille on todettu raskausdiabetes raskauden aikana ovat myöhemmin vaarassa sairastua herkemmin Tyypin 2 diabetekseen. Diabeteksen kehittymisriski kasvaa myös iän myötä, erityisesti yli 40 vuotiaille henkilöille.

 

Esidiabetes ei ole ongelma, koska se ei ole sama kuin 2-tyypin diabetes

Esidiabeteksella tarkoitetaan aikuistyypin diabeteksen (Tyypin 2) esivaihetta, joka useiden kuukausien tai vuosien kuluessa kehittyy varsinaiseksi diabetekseksi.

Usein esidiabeteksessa todetaan kohonnut paastosokeri ja heikentynyt sokerinsieto. Monilla henkilöillä todetaan tosin vain toinen. Sekin merkitsee, että sokeriaineenvaihdunta ei enää ole normaali. Vaikka esidiabetes ei vielä aiheuta diabetekselle ominaisia vakavia komplikaatioita, niin riski sairastua Tyypin 2 diabetekseen ja sydäntauteihin on korkeampi.

Esidiabetes on tärkeä tunnistaa ajoissa, koska silloin on mahdollista kokonaan estää diabeteksen puhkeaminen. Jos esidiabetes todetaan, on erityisen tärkeää aloittaa laihduttaminen, terveellinen ruokavalio ja liikunnan lisääminen.

 

Sinulla on oltava oireita diabeteksen diagnosoimiseksi

Sekä Tyypin 1 että Tyypin 2 diabetes voi aiheuttaa oireita, kuten janon tunnetta, usein virtsaamista, äärimmäistä väsymystä ja nälkää. Kaikilla diabeetikoilla ei kuitenkaan ole näitä oireita tai oireita lainkaan. Tämä koskee erityisesti Tyypin 2 diabetesta.

Koska Tyypin 2 diabetes voi esiintyä useita kuukausia, jopa vuosia ilman havaittavia oireita, diagnoosi ja hoito voivat viivästyä.

Mitä pidempään diabetes on toteamatta tai hoitamatta, niin sitä suurempi riski on sairastua vakaviin komplikaatioihin. Vakavien ongelmien, kuten amputaatioiden, näön menetyksen ja munuaisongelmien kehittymisen riski kasvaa paljon suuremmaksi.

Diabeteksen toteamiseen tarvitaan veren sokeripitoisuuden määritys.

Älä lankea näihin diabetesmyytteihin. Jos oireita esiintyy tai epäilet omalla kohdallasi diabetestä, niin keskustele lääkärisi kanssa ja aloita terveet elämäntavat välittömästi.

Ota ensimmäinen askel ja aloita tehokas rasvanpoltto ruokavalion avulla tästä.

 

Artikkelikuva:
Shutterstock/ Alexacrib

Lähteet:
https://blog.virtahealth.com/diabetes-myths/
https://www.virtahealth.com/reversediabetes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Keto Kickstart – Ketoilijan laboratoriokokeet

Keto Kickstartin tutkimuspakettiin on kerätty ketogeenisen ruokavalion kannalta tärkeimmät mittarit. Samalla nämä mittarit antavat kokonaisvaltaisen käsityksen siitä, miten oma elimistösi voi ja miten voit entisestään parantaa jaksamistasi arjessa.

Aloita tehokas rasvanpoltto

LMAINEN E-KIRJA sekä aina uusimmat tiedot ketogeenisestä ruokavaliosta.
Ketogeeninen ruokavalio.fi - Ilmainen ketokirja-min